fbpx

blog

Tanda Lelaki Sayang Tapi Tak Tunjuk – Cara Membaca Pikiran Lelaki (Panduan 2023)

Tanda Lelaki Sayang Tapi Tak Tunjuk | Sundate Malaysia

Dalam hubungan, terkadang ada situasi di mana seorang lelaki menunjukkan tanda-tanda sayang secara tidak langsung atau tidak begitu jelas. 

Mungkin ada beberapa alasan mengapa seorang lelaki tidak menunjukkan secara jelas perasaannya, seperti kurangnya kepercayaan diri, ketakutan akan penolakan, atau hanya gaya komunikasi yang berbeza.

Dalam artikel ini, kita akan meneliti tanda-tanda lelaki sayang tapi tak tunjuk secara langsung. Ketahui juga tanda pasangan dah tak sayang kita, dan bagaimana nak ambil hati perempuan merajuk melalui link yang tersedia di dalam artikel ini.

12 Tanda Lelaki Sayang Tapi Tak Tunjuk

Dia Selalu Mesej & Buat Kita Tersenyum

Antara tanda lelaki suka kita adalah apabila mereka memberikan perhatian kepada kita. Sekiranya si dia sering mesej dan buat anda tersenyum, ketahuilah bahawa mereka mempunyai perasaan terhadap anda dan eloklah jika anda menghargai mereka.

Ada lelaki yang tidak mengalami masalah untuk tunjuk yang mereka suka pasangan mereka, namun ada juga lelaki yang sukar mengekspresi rasa sayang tersebut. 

Tetapi, sekiranya mereka memberikan perhatian kepada anda dan sering buat anda tersenyum, ketahuilah bahawa si dia sukakan anda.

Perempuan Tersenyum Tengok Mesej | Tanda Lelaki Sayang Tapi Tak Tunjuk | Sundate Malaysia

Dia Kongsikan Benda Yang Dia Minat Dengan Kita

Selain itu, antara tanda lelaki selesa dengan kita adalah apabila mereka mula kongsi benda-benda yang mereka minat dengan kita. Misalnya, mereka mungkin mengajak pasangan untuk berjalan-jalan, menonton filem bersama, atau melakukan hobi yang sama.

Dengan cara ini, lelaki tersebut menunjukkan bahawa pasangan mereka penting dalam hidup mereka dan ingin menikmati setiap saat yang dihabiskan bersama.

Lelaki Kongsikan Benda Dia Suka | Tanda Lelaki Sayang Tapi Tak Tunjuk | Sundate Malaysia

Dia Selalu Mencari Alasan untuk Mendekati Kita

Lelaki yang sayang tapi tak tunjuk secara langsung juga suka menghabiskan waktu bersama pasangannya tanpa dipaksa. 

Mereka akan berusaha menciptakan momen-momen berharga bersama. Tetapi lelaki kalau dah tak sayang, akan sentiasa ada alasan untuk tidak mengahbiskan masa bersama. Senang saja nak kenalpasti tanda lelaki suka kat kita.

Jadi, ingatlah bahawa lelaki kalau dah sayang, mereka akan selalu ingin mendekati dan menghabiskan masa dengan kita.

Baca juga: Soalan Untuk Mengenali Pasangan Anda

Lelaki Ingin Flirt Dengan Perempuan | Tanda Lelaki Sayang Tapi Tak Tunjuk | Sundate Malaysia

Dia Sanggup Mendengar Bebelan Kita

Anda semestinya tertanya-tanya apa maksud sayang bagi lelaki. Antara tanda lelaki sayang tapi tak tunjuk yang lain adalah apabila mereka sanggup mendengar bebelan kita. 

Meskipun lelaki mungkin tidak selalu menunjukkan perasaan mereka secara langsung, penting untuk anda ingat bahawa setiap orang memiliki cara yang berbeza dalam mengekspresikan cinta dan sayang.

Jadi, jika pasangan anda sanggup mendengar bebelan dan rintihan anda, itu tanda lelaki sayang kita.

Lelaki Pujuk Perempuan Merajuk | Tanda Lelaki Sayang Tapi Tak Tunjuk | Sundate Malaysia

Dia Suka Tolong Kita (Mahupun Hal Kecil)

Pasangan anda suka tolong anda walaupun dengan hal-hal kecil? Itu juga tanda lelaki sayang tapi tak tunjuk. Lelaki tidak akan menghabiskan masa dan tenaga untuk orang yang mereka tidak suka.

Lelaki kalau dah sayang, mudah untuk mereka memanjakan pasangan mereka. Contohnya, sekiranya pasangan rajin belikan makanan ketika anda sakit, teman anda isi angin tayar kereta yang pancit, itu antara tanda besar bahawa si dia ingin menjaga anda.

Jadi, sekiranya anda sedar pasangan anda selalu membantu anda dalam hal-hal yang kecil sekalipun tanpa banyak alasan, ketahuilah bahawa itu tanda dia suka kita.

Lelaki Buat Kerja Rumah | Tanda Lelaki Sayang Tapi Tak Tunjuk | Sundate Malaysia

Dia Melindungi dan Menjaga

Salah satu cara lelaki tunjuk perasaan sayang tanpa harus mengatakannya adalah dengan melindungi dan menjaga pasangan mereka. Mereka akan berusaha untuk membuat pasangan merasa selesa dan dilindungi, baik secara fizikal maupun emosional.

Contohnya, mereka akan menjadi orang yang melindungi pasangan dalam situasi yang memerlukan keberanian atau kekuatan. 

Mereka juga akan bersedia mendengarkan masalah dan memberikan sokongan saat pasangan berasa lemah atau sedih.

Pasangan Bahagia | Tanda Lelaki Sayang Tapi Tak Tunjuk | Sundate Malaysia

Dia Memberi Perhatian Khusus dan Tak Sering Main Phone Ketika Bersama

Salah satu tanda lelaki sayang tapi tak tunjuk secara terang-terangan adalah dengan memberikan perhatian khusus pada pasangannya. 

Mereka mungkin tidak mengungkapkan perasaan mereka dengan kata-kata, tetapi mereka akan menunjukkan rasa peduli melalui tindakan dan perilaku mereka.

Contohnya, mereka akan selalu mendengar dengan teliti ketika pasangan berbicara, memberikan dukungan emosional, atau memberikan perhatian pada detail-detail kecil yang membuat pasangan merasa dihargai.

Baca juga: Kenapa Lelaki Online Tapi Tak Chat

Lelaki Pakai Handphone Masa Dating | Tanda Lelaki Sayang Tapi Tak Tunjuk | Sundate Malaysia

Dia Ingat dan Perhati Detail Kecil Tentang Pasangan

Satu lagi tanda lelaki menyukai wanita dalam diam adalah dengan memperhatikan detail-detail kecil dalam hubungan. Mereka mungkin tidak secara terbuka mengungkapkan perasaan mereka, tetapi mereka akan menunjukkan rasa sayang melalui tindakan kecil yang menyenangkan.

Contohnya, mereka mungkin ingat kesukaan pasangan terhadap bunga tertentu dan secara tiba-tiba memberikan bunga tersebut, atau mengirimkan pesanan mesej singkat yang mengingatkan pasangan tentang kepentingannya dalam hidup mereka.

Boyfriend Bagi Bunga Surprise | Tanda Lelaki Sayang Tapi Tak Tunjuk | Sundate Malaysia

Dia Suka Minta Pendapat/Nasihat Kita

Antara satu lagi tanda lelaki sayang pada kita adalah apabila mereka sering meminta pendapat dan nasihat kita tentang perkara tertentu. 

Selalunya, si dia yang sukar untuk menunjuk perasaan sayang secara terbuka juga sukar untuk menerima pendapat dan nasihat mereka yang tidak penting bagi mereka.

Jadi, andainya pasangan anda sering mendapatkan nasihat anda tentang hal dalam hidup mereka, ketahuilah bahawa intu tanda lelaki sayang dengan anda.

Couple Comel Asian | Tanda Lelaki Sayang Tapi Tak Tunjuk | Sundate Malaysia

Dia Takkan Malu Bawa Kita Jumpa Member & Keluarga Dia

Lelaki bila dah sayang, semestinya dia tidak akan teragak-agak untuk bawa pasangan mereka mengenali kawan-kawan rapat dan keluarganya. 

Jika anda memerlukan tanda pasangan sayang dengan anda, ini adalah salah satu tanda terbesar yang anda boleh cari. Lelaki tidak akan bawa anda untuk berjumpa kenalan dan keluarga mereka sekiranya anda tidak penting bagi mereka.

Jadi, sekiranya pasangan tak malu dan segan membawa anda berjumpa dengan individu penting dalam hidup mereka, maka anda tak perlu risau lagi, itu antara ciri ciri lelaki suka kita.

Rumah Terbuka Hari Raya | Tanda Lelaki Sayang Tapi Tak Tunjuk | Sundate Malaysia

Dia Tu Kaki Cemburu

Macam mana nak tahu tanda lelaki cemburu? Rasa cemburu adalah perasaan yang biasa dialami dalam mana-mana hubungan romantik. Cemburu boleh terjadi muncul apabila pasangan rasa takut kehilangan.

Antara tanda lelaki cemburu adalah apabila mereka memerlukan perhatian lebih, sentiasa ingin tahu aktiviti pasangan dan dengan siapa pasangan bersama, dan juga menjadi terlalu protektif. Perasaan cemburu biasanya salah satu tanda lelaki suka dengan kita.

Boyfriend Jealous | Tanda Lelaki Sayang Tapi Tak Tunjuk | Sundate Malaysia

Dia Suka Buat Eye Contact

Eye contact adalah bentuk komunikasi yang kuat dan penting dalam hubungan. Mata adalah jendela jiwa, dan melalui kontak mata, kita dapat mengungkapkan perasaan, membangun kedekatan, dan memperkuat ikatan emosional dengan pasangan kita.

Selain salah satu cara untuk mengekspresi perasaan terhadap pasangan, banyak eye contact dalam hubungan juga dapat memperkuat komunikasi nonverbal dan menguatkan keintiman romantik antara pasangan. 

Jadi, sekiranya si dia sering memberi anda eye contact, ketahuilah bahawa dia memang sayangkan anda.

Couple Masak Sama-Sama | Tanda Lelaki Sayang Tapi Tak Tunjuk | Sundate Malaysia

Kenapa Lelaki Suka Tapi Tak Tunjuk?

Ada banyak sebab-sebab kenapa seorang lelaki mungkin suka pada seseorang namun tidak menunjukkannya secara terang-terangan. Berikut ini adalah antara sebab yang mungkin menjadi penyebabnya:

Takut Dicop Manja/Annoying/Clingy

Dicop manja, annoying atau clingy telah menjadi kebiasaan bagi perempuan. Namun, bagi lelaki, ianya mungkin sesuatu yang boleh membuatkan mereka tidak selesa. 

Rasa takut akan penolakan atau kena reject, atau risau hubungan persahabatan anda terjejas juga boleh membuat mereka tidak tunjuk perasaan mereka secara jelas.

Sekiranya anda pun seorang girlfriend clingy dan tidak kisah sekiranya pasangan sedikit manja, anda haruslah menunjukkan kepada pasangan bahawa ianya okay sahaja untuk menunjukkan rasa sayang tanpa ragu-ragu. Ini salah satu cara buat lelaki sayang dengan kita!

Malu & Susah Luahkan Perasaan

Ada juga lelaki yang memang malu dan susah untuk luahkan perasaan. Jadi, sebab itu ianya penting untuk anda mengenali pasangan dengan teliti. 

Ada lelaki yang tidak yakin tentang bagaimana perasaannya akan diterima oleh orang yang disukainya, dan ada yang mungkin merasa kurang percaya diri dan ragu-ragu akan nilai mereka di mata orang yang mereka sukai.

Oleh itu, anda pun haruslah menunjukkan bahawa anda sanggup terima mereka seadaanya. Ini boleh memudahkan pasangan untuk lebih terbuka dengan anda.

Jenis Suka Tunjuk Sayang Memalui Tindakan – “Actions Speak Louder Than Words”

Setiap orang memiliki gaya komunikasi yang berbeza. Sesetengah lelaki mungkin lebih cenderung mengekspresikan perasaan mereka melalui tindakan daripada kata-kata. 

Mereka mungkin berfikir bahawa tindakan mereka sudah cukup untuk menunjukkan rasa sayang dan peduli.

Jika pasangan ada jenis yang mengutamakan ‘action speaks louder than words’, anda perlulah menerima mereka seadaanya. Tak semestinya tak tunjuk, tanda lelaki suka atau tidak dengan ada.

Yang Penting, Anda & Pasangan Perlu Selesa Jadi Diri Sendiri Dalam Hubungan

Dalam sesuatu hubungan romantik, adalah penting untuk kedua-dua pasangan merasa selesa untuk menjadi diri sendiri. 

Penting juga untuk diingat bahawa setiap individu memiliki pengalaman dan pertimbangan yang berbeza, oleh itu penerimaan yang baik adalah perlu untuk sesuatu hubungan kekal.

Sekiranya anda rasa bahawa pasangan anda tidak menunjukkan rasa sayang yang jelas, ingatlah bahawa tidak semua lelaki akan menunjukkan perasaan mereka dengan cara yang sama. 

Sebab itu lah penting untuk membuka jalur komunikasi yang jujur dan saling memahami dalam hubungan, sehingga kedua belah pihak dapat berbagi perasaan dan keinginan mereka dengan lebih baik.

Sundate Love Fantasies | Tanda Lelaki Sayang Tapi Tak Tunjuk | Sundate Malaysia

Jika anda masih lagi mencari pasangan romantis, jangan risau – dengan adanya platform Sundate, anda kini boleh dapat mencari cinta dan hubungan yang ikhlas dan sesuai dengan anda. 

Daftar dengan Sundate sekarang, dan dapatkan apa yang anda cari – sugar daddy, pasangan bujang, atau friends with benefits dengan hanya langkah mudah. 

Related

一个男的喜欢你的表现 | Sundate 马来西亚交友平台

一个男的喜欢你的表现:如何准确识别他的情感信号?

识别一个男的喜欢你的表现,可以从他的言行举止中观察出一些微妙的信号。不同的人可能会有不同的表现方式,但是某些共同的特征往往能揭示一个人的内心情感。 例如,当一个男生在你面前自我暴露,愿意与你分享个人的想法和感受时,这通常意味着他希望与你建立更深层次的联系。 男生的喜欢往往伴随着一些特定的行为,如主动寻求与你相处的机会、在你面前特别用心地打扮、经常性的身体接触,或是在朋友面前表现得非常关心你。这些行为不仅仅体现在直接的互动中,还可能通过其他方式表达,譬如朋友圈的点赞和评论,或者是对你的成就给予认可和赞赏。 感情的世界充满了复杂性和不确定性,但通过这些细微的线索,你或许可以更准确地捕捉到一个男生对你的喜欢。 1. 基本表现 当一个男生对你有好感,他的行为会无意识地流露出一些基本的表现。下面的小节将详细解读三种常见的表现,助你识别那些隐藏的暗示。 主动沟通 如你所见,当一个男生喜欢你时,他会更频繁且主动地与你沟通。尽管他是个内向男,他都可能会找各种话题与你聊天,借机增加与你相处的时刻。无论是通过信息、电话还是面对面的交流,他都表现得格外积极。 眼神接触 深刻的眼神交流往往是男生喜欢你的重要迹象。他在和你交谈时会更多地进行眼神接触,通过这种非言语的方式表达他对你的关注和兴趣。 身体语言 男生的身体语言可以透露出他是否对你抱有好感。他可能会通过一些小动作或姿态来亲近你,比如无意识地模仿你的行为或身体倾向你的方向。 2. 特殊行为

Read More »